Kom te weten of uw webshop in regel is met de wet

E-commerce groeit snel in België. Vorig jaar nam de onlineverkoop met 15 procent toe. De Belgen gaven 7,4 miljard euro uit op het internet, een record. Keerzijde van de medaille is de verstrenging van de consumentenbescherming. Als eigenaar van een webshop dient u dan ook in regel te zijn met de wet. Anders riskeert u reputatieschade en haken uw klanten af.

Consumenten kopen steeds vaker producten en diensten via het internet. Zo’n aankoop heet een ‘overeenkomst op afstand’ of een ‘online contract’. Hierbij is er geen direct contact tussen de ondernemer en de consument, zoals dat in een winkel het geval is. Daarom gelden aanvullende regels ter bescherming van de consument.

Correct informeren

Als eigenaar van een webshop bent u ervoor verantwoordelijk dat de klant een goede keuze kan maken. Dit kan hij het beste wanneer hij goed geïnformeerd is. De verkoper heeft een informatieplicht. Hij moet in begrijpelijke en duidelijke taal de consument informeren over zijn product.

Ook in 2016 zal e-commerce in België met een sterk percentage groeien. FOD Economie controleert of uw webshop in regel met de wet is. U doet er goed aan degelijk voorbereid te zijn. Bent u dat niet, dan riskeert u sancties of – erger – reputatieschade.

Voldoet u aan de wettelijke vereisten?

Informeert uw webshop de bezoeker nog voor hij iets heeft aangekocht? Hebben uw klanten een zogenaamd ‘herroepingsrecht’ (ook: een bedenkperiode)? Ontvangen uw klanten de algemene voorwaarden voordat ze overgaan tot een aankoop?

Als u het antwoord op bovenstaande vragen niet met zekerheid weet, dan is uw webshop vermoedelijk niet in regel met de wet.

Hoe u uw webshop wettelijk in orde kan brengen, bekijken wij graag samen met u. Aarzel niet om ons te contacteren.

Volg ons op Facebook! Via blogs en artikelen houden we u up-to-date van belangrijke juridische aspecten en evoluties.

Leave a reply

Adres

Vaartdijk 21-2110 Wijnegem (Antwerpen)

Ondernemingsnummer

0658.941.982